Ha ízületi gyulladásról, fájdalomról beszélünk, akkor legtöbbünknek a porckopás, artrózis ugrik be elsőre, nem véletlenül, hiszen ez a leggyakoribb ízületi probléma. A porc, az ízületek és a csontok közötti kocsonyás anyag tulajdonképpen egy fehérjeszerkezet, amely az egymással találkozó csontfelszínek között párnaként, súrlódásgátlóként funkcionál. Kopása, elvékonyodása során a csontok dörzsölni kezdik az ízületek szélét, ami fájdalmat, duzzanatot, merevséget okoz. 

Előrehaladott artrózis során csontjaink gyengévé és törékennyé válnak, ami megnöveli a csonttörés kockázatát. Mivel egyre gyakoribb problémáról, lassan népbetegségről van szó, elengedhetetlen eleget beszélni a témáról, ezért is térünk vissza rá újra meg újra. 

Kezdjük is rögtön azzal, hogy tévhit, hogy az ízületi kopás az idősek problémája, manapság a fiatal korosztályt is egyre inkább érinti. Ennek okai az intenzív sport, illetve a különféle sérülések. Bár az aktív életmód nagyon fontos a csontok és ízületek egészségének megőrzésében, az ép, problémamentes csontrendszer titka a mértéktartó, nem túlerőltető mozgás.

A porckopás okai és tünetei

Az artrózis kiváltó okai között szerepel a túlsúly, az erőteljes sportolás, sérülések, ásványi anyagok krónikus hiánya, születési rendellenesség, genetikai hajlam, életkor, helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód és a hormonzavar. Tünetei térd-, derék-, ujj-, boka-, csukló- és vállfájdalomban, a problémás ízület mozgásának beszűkülésében, duzzanatában, illetve az érintett terület melegségében is megnyilvánulhat. 

Hogyan tartsuk fent csontrendszerünk normál állapotát?

Előzzük meg a problémát! A mozgás mellett a helyes táplálkozásnak, a megfelelő folyadékpótlásnak, a kalcium- és fehérjedús étrendnek, valamint a megfelelő D-vitamin ellátottságnak is nagy szerepe van az ízületi kopás megelőzésében. Hasonlóképpen a kollagén rostokat erősítő C-vitaminról, valamint az izmok működésében és a csontok szilárdságában fontos szerepet betöltő magnéziumról se feledkezzünk meg!  

Ismerjük fel időben a veszélyeztető tényezőket! Nőknél például a menopauza hormonális változásait, és szükség esetén kezeljük is azokat. 

Tartsuk kordában a súlyunkat! Nem gondolnánk, de állítólag már 5 kg súlyfelesleg 40%-kal fokozza a térd porckopásának előfordulási gyakoriságát. Ne rójunk hát nagyobb terhet ízületeinkre!

Hogyan segíti a HRI-Vitalion az ízületek és csontok egészségét? 

Az erek és csontok karbantartójaként ismert táplálékkiegészítő vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított gyümölcs- és más növényi összetevőket tartalmaz, olyanokat, amelyek jótékony hatással vannak a csonttömeg növekedésére.

Ilyenek az A- és C-vitaminok, amelyek segítik a csontépítést. A C-vitamin elengedhetetlen a kollagén kialakulásához, az A-vitamin pedig a bőrünk és körmeink mellett a csontrendszerünket is erősíti. Ugyanígy a vas, a cink, a mangán és a réz a vérképzésen túl a csont egészségének fenntartásához is hozzájárulnak.

hri fruits

A tabletta rendszeres fogyasztása az aktív, egészségtudatos életmód kiváló kiegészítése. Ne várjunk holnapig, ma tegyünk csontjaink, ízületeink egészségéért!

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük