Rövidebb, hosszabb ideig tartó izomgörcsöt már bizonyára mindannyian tapasztaltunk, de tudjuk, hogy mi váltja ki ezt a görcsös állapotot?  Amikor az izomszövet összehúzódik, és képtelen azonnal elernyedi, az izomgörcsben nyilvánul meg. Amint az izomszövet elernyed, a görcs is megszűnik.

Leggyakrabban a vázizmokat felépítő harántizmok görcsöléséről beszélünk, ilyenkor az izom túlterhelése okozza a görcsöt, ami lehet fizikai túlterhelés, vagy sportolás következménye. De az erek szűkülete miatt csökkent energia és oxigén szállítókapacitás is kiválthat izomgörcsöket, és erős alsó végtagi fájdalmat.

Egy dolog biztos, bárhol is ránduljon görcsbe az izom, az egy kellemetlen állapot, és ha a soron következő 5 kiváltó okból bármelyikre is gyanakszunk, érdemes mielőbb orvosolnunk a problémát.

Alacsony kalcium-, magnézium- és káliumszint

A kalciumhiány az első, amire a gyakran előforduló izomgörcsök esetében gondolhatunk. Kalciumhiányt válthat ki az egyoldalú táplálkozás következtében kialakult fehérjehiány, a D-vitamin hiánya, a pajzsmirigy alulműködése, de a vesebetegség is.

Az alacsony magnéziumszint is izomgörcsöt okoz. A háttérben meghúzódó okok között itt is megemlíthetjük az egyoldalú táplálkozást, a terhességet, cukorbetegséget, pajzsmirigy-túlműködése és a felszívódási zavart.

A kálium az izmok összehúzódásához és elernyedéséhez szükséges ásványi anyag, elektrolit. Hiánya izomgyengeséget, fáradékonyságot, izomgörcsöket eredményezhet.

Dehidratáltság

A megfelelő folyadékpótlásról mindenhol hallani. Izomgörcsök esetében is rendkívül fontos, hogy szervezetünkben elég folyadék legyen, hiszen a testfolyadékban található ásványi anyagok, elektrolitok nélkülözhetetlenek a szív, az idegek és az izmok megfelelő működéséhez. 

Folyadék és így elektrolitok hiányában, görcs lép fel. Figyeljünk hát az állandó folyadékpótlásra, és vízhajtó tulajdonságuk miatt csökkentsük a koffeintartalmú és az alkoholos italok fogyasztását.

Idegbecsípődés

Roppant kellemetlen érzés az, amikor becsípődik egy idegszálunk, és másodpercekig mozdulni sem tudunk. A gerinc vonalán húzódó idegek számos ok miatt becsípődhetnek, és sokszor egy rossz mozdulat is elég a bajhoz. Rövid ideig tartó idegbecsípődéskor elegendő a pihenés, ha azonban a probléma tovább is fennáll, mindenképp javasolt orvoshoz fordulni, aki gyulladáscsökkentőt, izomlazítót írhat fel.

Keringési zavarok

Ha gyenge a keringésünk, az izmokhoz nem jut elég vér, emiatt begörcsölhetnek. A keringési zavarok oka lehet például érelzáródás, amikor az izomsejtekhez nem szállít a vér elég tápanyagot és oxigént. Az egészségi állapotunknak megfelelő sportolással fokozhatjuk a vérkeringést, ami biztosítja az izmok jobb tápanyagellátását.

Gyógyszerek

Nem közvetlenül, de egyes gyógyszerek is okozhatnak izomgörcsöket. Ide sorolhatók a vízhajtók, amelyek azáltal, hogy felborítják a szervezet elektrolit-egyensúlyát, görcsöket válthatnak ki. Ugyanígy a koleszterincsökkentők, a magas vérnyomásra, asztmára, Alzheimer- és Parkinson-kórra vagy a csontritkulás kezelésére alkalmazott szerek is okozhatnak izomgörcsöket.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük