Nem kellett sokat várnunk a nyári extrém magas fokokra, júniusban és júliusban is bőven kijutott belőlük. Ám amíg az egészséges embernek a hosszan tartó kánikula csupán kellemetlenség, addig a szív-érrendszeri és egyéb krónikus betegségekkel küzdőknek a kitartó hőség valódi kihívás, és nem is ártalmatlan. De mit kell tudnod a nyári forróság szervezetedre gyakorolt hatásairól és hogyan védekezhetsz ellene? Bejegyzésünkben most erre a kérdésre keresünk segítő válaszokat.

Hogyan reagál a tested a nagy melegre?

A magasabb hőmérsékletre válaszul szervezeted két fő kompenzációs folyamatot indít be: az ereid kitágulnak és izzadni kezdesz. Mindkettő természetes védekező, hőleadó mechanizmus, neked pedig az a fő feladatod ilyenkor, hogy a verejtékezéssel elvesztett vizet és ásványi anyagokat pótold, ellenkező esetben hőkimerülés jön létre.

Amikor a levegő hőmérséklete megközelíti vagy meghaladja a testhőmérsékletet – különösen magas páratartalom esetén -, a szívnek gyorsabban kell vernie és erősebben kell pumpálnia, hogy segítsen a testnek leadni a hőt. 

Tudtad, hogy egy forró és párás napon a szíved percenként 2-4-szer annyi vért keringet, mint egy hűvösebb napon? Igen, ennyire fantasztikus és komplex rendszer a szervezeted.

Amikor kint meleg van, a tested keményebben dolgozik, hogy lehűtse magát. Ez extra terhelést jelent a szívnek, ami miatt a pulzusszám felgyorsul, az erek kitágulnak, a vérnyomás csökken, ez pedig lassítja a szervezet oxigénellátását, és légszomjat, fáradtságot, szédülést okozhat.

Alaptalan tehát az a félelem, hogy a nagy melegben felszalad a vérnyomás. A magasabb hőmérséklet hatására nemcsak az erek, a vér is kitágul, a szervezet így próbálja optimális értékek között tartani a belső hőmérsékletet. Ahhoz pedig, hogy a szervezet nagyobb hőmennyiséget tudjon leadni, a véredényeknek ki kell tágulniuk, és ez okozza a vérnyomásszint csökkenését.

A nagy meleg a hőkimerülés és hőguta kockázata mellett a szív- és érrendszer megterhelésével is jár, ami növelheti a szívroham, a szívritmuszavarok (szabálytalan szívverés) és a szívelégtelenség esélyét.

Napjaink forró nyarai még az egészséges ember számára is tartogatnak egészségügyi kockázatokat, így érdemes megfogadni azokat az orvosi tanácsokat, amelyekkel elkerülhetők a komoly gondok. A hőség negatív hatásainak leginkább kitett csoportok a gyerekek, az idősek és a krónikus betegséggel küzdő személyek, esetükben hatványozottan fontos az elővigyázatosság.

Hogyan védekezz a nyári forróság ellen?

1. Tarts magad hidratáltan.

Részesítsd előnyben a vizet és a nem cukrozott teát, limonádét. Fogyassz magas víztartalmú ételeket, zöldség- és gyümölcssalátákat, amelyek kiváló vitamin- és ásványianyag-források.

2. Korlátozd az alkoholfogyasztásod.

Az alkohol vízhajtó hatású, folyadékot von el a szervezettől, hatására gyorsabban fogy a vízkészleted. Ha alkoholt iszol, figyelj arra, hogy minden elfogyasztott alkoholos ital után igyál meg egy pohár vizet.

3. Árnyékold, hűtsd le a lakást.

Fedd a közvetlen napfénynek kitett ablakokat redőnnyel, vagy vastagabb anyagú függönnyel, sötétítővel. Kapcsolj ki minden olyan világítást vagy elektromos berendezést, amelyre nincs szükséged, mivel ezek felmelegíthetik otthonod. Alvásra használd a lakás leghűvösebb szobáját.

4. Viselj vékony, laza, világos színű ruházatot.

A forró nyári napokon érdemes olyan természetes anyagokból készült ruhákat választanod, amelyekben bőröd lélegezhet és amelyek elvezetik a nedvességet. Ilyen jól szellőző anyagok a pamut, a len, a vászon, a selyem, a bambusz.

5. Kerüld el a nap legforróbb időszakát.

Ne tartózkodj délelőtt 11 és délután 3 óra között a napon. Ha pedig ez elkerülhetetlen, kend be magad napkrémmel, tegyél kalapot és legyen nálad elegendő ivóvíz. Sétához, sportoláshoz válaszd a kora reggeli, vagy esti órákat.

6. Védd a bőröd.

A leégés befolyásolja a szervezet hűtési képességét, és fokozza a kiszáradást.

7. A nagy melegben kerüld a nehéz fizikai munkát, a túlzásba vitt sportot.

A tartós meleg és a fizikai erőkifejtés (munka, sport) a szervezetben többlethőtermelést okoz, ez pedig megnöveli a napszúrás, a hőkimerülés és a hőguta kockázatát. 

8. Válassz megfelelő, érrendszert támogató étrend-kiegészítőt.

A HRI-Vitalion tabletta legfontosabb hatása az érrendszer támogatása. Teszi mindezt a benne található vitaminok (kalcium, kálium, magnézium, A-vitamint, C-vitamin), ásványi anyagok (mangán, cink, vas, réz) és gyümölcskivonatok (csipkebogyó, bodza, alma, szőlő) által, amelyek segítenek csökkenteni az érfalakon megtapadt lerakódásokat, kiiktatva számos kardiovaszkuláris betegség okát. A tabletta hozzájárul a vérkeringés javulásához, valamint az érfalak tisztításához, rugalmassá tételéhez és regenerálódásához.

hri fruits

Használatával javul a szervezet tápanyag- és oxigén-ellátottsága, ezzel együtt pedig a salakanyagok elszállításának hatásfoka is. Alkalmazható megelőző céllal, illetve a már meglévő betegségek tüneteinek enyhítésére is.

Mit tegyél, ha hirtelen rosszul érzed magad a hőségben?

  • Vonulj el egy hűvös, árnyékos helyre.
  • Feküdj le és polcold fel a lábaidat.
  • Igyál sok vizet.
  • Hűtsd le a bőröd: locsold le magad vízzel, helyezz hideg vizes törölközőt, kendőt a homlokodra, tarkódra, nyakadra.
  • Ha pár percen belül nem enyhül a rosszullét, fordulj orvoshoz.

A fenti tanácsok megfogadásával mindannyian tudunk örülni a nyárnak, és okosan feltölthetjük energiaraktárainkat az őszi-téli időszakra.

További kellemes nyarat mindenkinek!

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük